Espresso sau Expresso ? Amandouă sunt perfect valabile. Pare destul de evident din titlu, deci care este problema mea? O întrebare care mi-a fost adresata destul de mult de catre clientii mei este “este prăjită pentru espresso sau fierbere?” Este o întrebare la care într-adevăr nu sunt în stare să răspund, pentru ca nu stiu ce inseamna.
Întreband printre colegii mei se pare cel mai mult se va trage concluzia că o cafea prăjită ar trebui să fie mai prajita mai mult pentru espresso. Oameni pe care-i respect în industrie, care au mult mai multă experiență și cunoștințe decât mine. Dar atunci când le-am cerut sa-mi clarifice de ce trebuie să fie prăjită mai mult am obținut un amestec de răspunsuri; cu siguranță, nici un consens de opinie.
Dar eu cred tot ceea ce mi s-a spus de catre aceste persoane poate fi modificat de catre un barista experimentat cu modificări foarte simple in ce priveste tehnica si retetele infuziei lor. Principalul motiv pentru care cred că avem o cafea prajita mai mult si de o de culoare mai închisă pentru espresso este pentru că întotdeauna s-a făcut asa. Este mai mult o nostalgie / obișnuință pe care le-am luat preluat si care s-a implementat in papilele noastre gustative în mod corespunzător, și eu văd acest lucru cu nimic mai important decat obiceiul de a arunca sare peste umăr sau superstitia de a nu-ti trece o pisica neagra prin fata. Nu există nici un motiv pentru a face acest lucru, dar mulți continuă să prăjească in acest fel.
Producătorul de cafea depunde o cantitate enormă de efort și timp pe parcursul unei perioade de 12 luni pentru a face cafeaua uimitoare și a o face cea mai buna care se poate gasi (sau cel puțin asta e ceea ce mă aștept de la cultivatorii de cafea). Ei fac acest lucru astfel încât să putem prezenta cafeaua la consumatorul final, la cea mai înaltă calitate posibila. Și, cu filtru de cafea se pare că nu avem probleme de acest gen; înțelegând că unele cafele au nevoie să fie prăjite mai ușor și unele mai mult, dand o culoare mai inchisa, tratarea cafelei trebuie facuta cu grijă si atentie, pe parcus dezvoltand profiluri de prajire pentru a face acest lucru. Dar, cu espresso avem o mentalitate anume, ca ar trebui să fie prăjită mai mult, sa fie mai închisa la culoare, o conditie pe care nu o luam in seama in cazul cafelei pentru ibric sau filtru. Acum înțeleg că espresso este ca o lupă pe cafea, comparativ cu cafeaua preparată clasic, dar eu cred că este de vina barista-ul lenes care împinge spre tratarea si prăjirea in acest fel a cafelei De asemenea, cred că trebuie să acceptăm faptul că unele cafele nu sunt potrivite pentru unele metode de preparare, iar noi nu putem face nimic in aceasta privinta, fără a compromite cafeaua ca un intreg.
Există un compromis atunci când prajesti cafeaua mai mult (sau mai putin), unul pe care nu ar trebui sa-l acceptam cand vorbim de o specialitate de cafea. Nu-mi plac compromisurile cand e vorba de cafea. Și așa, vă îndemn să va uitati la alte moduri în care puteți obține experiența pe care tu si clientul tau o doriti în ceea ce priveste espresso, fără a se recurge la a praji cafeaua mai mult ca sa-i dati o culoare mai inchisa. Unitatea de măsura a prajirii optime a cafelei este de a obtine toate aromele cafelei livrate catre barista / consumator, fără a conferi nimic din personalitatea celui ce o prajeste: nu se poate face acest lucru atunci când prajirea cafelei se face in functie de modul de preparare. Asa ca, folositi de fiecare data o cafea potrivita pentru espresso (sau expresso cum este mai des folosit termenul in Romania) in loc sa folositi o cafea care in mod normal se preteaza fierberii sau altui mod de preparare, dar pe care o prajiti un pic mai mult in ideea ca va fi mai potritvita pentru espresso.
0 comments on “Espresso este o metodă de preparare a cafelei nu un stil de prăjit cafea” Add yours →